Nieprawidłowa masa ciała może powodować wiele groźnych chorób. Nadwaga powoduje bóle i nadwyrężenie stawów, może też doprowadzić do cukrzycy i groźnych chorób serca. Osoby, które nie umieją się zmobilizować do odchudzania, powinny skorzystać z porad specjalisty i odchudzać się pod okiem lekarza specjalizującego się w dietetyce.
Dobrym początkiem takiego procesu mogą być wczasy odchudzające. W trakcie takich wakacji można poznać podstawowe zasady odżywiania i nauczyć się przygotowywać zdrowe i zbilansowane posiłki. Pomimo tego, że wiedza o tym, jakie pokarmy są zdrowe, a których trzeba unikać jest powszechna, wiele osób wciąż nie potrafi przygotować zbilansowanych posiłków i nie wie, jak czytać składy gotowych dań. W pewnych przypadkach wystarczy niewielka zmiana, by zrzucić kilka kilogramów. Turnusy odchudzające to okazja do konsultacji z fizjoterapeutą, który może zilustrować, jakie bezpieczne ćwiczenia pozwolą na redukcję masy ciała. Czasem niewielka, ale regularna aktywność fizyczna przynosi dobre efekty. Niektórzy dietetycy zalecają także od czasu do czasu skorzystanie z radykalnych metod oczyszczania organizmu. Jednym z nich jest dieta warzywno-owocowa, która jest jednym z najbardziej radykalnych możliwości odchudzania. Polega na tym, aby spożywać 2 – 3 posiłki dziennie złożone jedynie z warzyw i owoców. Dozwolone są sałatki, surówki i zupy. Możnoraz przygotowywać zapiekanki a także dania z pieczonych warzyw. Podczas oczyszczania przy pomocy diety złożonej z owoców i warzyw nie wolno spożywać mięsa, kasz, makaronów, czy ryżu. Poza warzywami i owocami można pić herbaty ziołowe, owocowe oraz wodę. Dla wielu osób najtrudniejsza jest rezygnacja z kawy lub pieczywa. Proces oczyszczania przy pomocy tej diety trwa 7 do 14 dni, niemniej jednak już kilka pokazuje pierwsze efekty. Najczęściej spadek masy ciała, który wtedy następuje jest związany z utratą nadmiaru wody z organizmu. Po takowej diecie nie można od razu powrócić do starych nawyków żywieniowych. Najlepiej przywracać spożywanie innych pokarmów stopniowo.
Źródło: dieta warzywno-owocowa.