Typy ziół

Wspaniała kuchnia to nie tylko i wyłącznie bardzo dobry przepisy i zastosowanie najlepszej jakości składników, ale też przyprawy. To od jakości przypraw zależy, jak będą wyglądały, smakowały i pachniały nasze dania. Jeżeli już zastosujemy dobrej jakości przyprawy, to wszystkie dania będą zachwycały nie tylko i wyłącznie nas i naszą rodzinę, ale także wszystkich gości.

Zwłaszcza istotne w gotowaniu jest dobranie przypraw właściwych dla konkretnego dania, a prócz tego naturalnych. Bazylia baziółka a także inne zioła używane w kuchni znacznie polepszają smak potraw. Bazylia może być dodawana w głównej mierze do potraw kuchni włoskiej, w głównej mierze do lazanii czy do pizzy. Dobrze komponuje się również z mięsem i jest składnikiem sosów sałatkowych. Uprawa tego zioła jest banalnie prosta. Wystarczy zasadzić je w doniczce wypełnionej specjalnym podłożem do ziół lub podłożem warzywnym i systematycznie podlewać, co więcej zapełnić świetny dostęp światła słonecznego minimum kilka godzin na dobę. Do potraw polskiej kuchni coraz częściej używany jest również koperek, którego znamy przede wszystkim z młodymi ziemniakami. Uwielbiamy ziemniaki z koperkiem, sos koperkowy, różnego rodzaju dipy na zimno. Dodatek koperku sprawia, że nasze potrawy są nie tylko i wyłącznie smaczniejsze, niemniej jednak także bardziej pachnące i głównie zdrowsze. Koperek w doniczce baziółka uprawia się bardzo łatwo. Potrzebuje on przede wszystkim wiele słońca, prócz tego regularnego podlewania, a raczej zraszania. Nie można dopuścić do tego, ażeby koperek w doniczce wysechł, bo to niszczy jego delikatne gałązki. Poprawnie największym szkodnikiem koperku jest mszyca, więc należy swoją doniczkę regularnie obserwować, a w razie zagrożenia przenieść w miejsce, gdzie mszyca nie będzie miała do niego dostępu. W przypadku ataku mszycy konieczne jest wykorzystanie naturalnych preparatów na podstawie wyciągów ziołowych i to powinno z ogromnym skutkiem odstraszyć niechcianego szkodnika. Koperek rośnie bardzo szybko, zatem już po 3-4 tygodniach możemy zrywać pierwsze aromatyczne gałązki i dodawać je do ulubionych dań na zimno i na ciepło.

Zobacz: oregano baziółka.