O ile prowadzi się swój własny sklep ze świeżą czy również mrożoną żywnością to na pewno warto jest zaopatrzyć się w komory szokowego mrożenia. Dlaczego? Głównie chodzi o szybkość zamrażania produktów. Wielokrotnie trzeba w krótkim czasie zamrozić znaczną ilość produktów.
Wybierając klasyczne mrożenie będzie to jak najbardziej możliwe, ale z drugiej strony zajmie o sporo więcej czasu co z kolei w niektórych sytuacjach może skutkować zepsuciem produktu, a wówczas poniesiemy straty. Wybierając mrożenie szokowe tak rzeczywiście nie powinniśmy się o nic obawiać. Jeżeli już chodzi o ranking to w przypadku klasycznego mrożenia czas niezbędny do pełnego zamrożenia produktu wynosi od 300 do wręcz 600 minut – jest to po prostu długo. Mrożąc produkty szokowo ten sam efekt można zyskać w mniej niż 270 minut niezależnie od tego jaki konkretnie produkt będziemy zamrażać. Jednak czas to nie jedyny plus mrożenia szokowego. Prócz tego mrożenie szokowe zapobiega uszkadzaniu struktury produktu podczas mrożenia. Dlaczego? Konkretnie chodzi o to, że im dłużej trwa proces chłodzenia czy zamrażania, tym większa jest szansa na to, że powstaną kryształki lodu, które właśnie mogą uszkodzić sam produkt lub jego opakowanie. To z kolei na prawdę bardzo często sprawia, że zmienia jest struktura takiego pożywienia, a także w pewnych sytuacjach jego smak. Korzystając z zamrażania szokowego ryzyko wystąpienia takiego zjawiska minimalizuje się w zasadzie do minimum i stąd też jest to forma tak na prawdę bardzo często wykorzystywana w branży gastronomicznej. Co prawda należy zainwestować ciut pieniędzy w świetny sprzęt, ale z drugiej strony na prawdę często można liczyć na większe zyski, ponieważ jakość jedzenia będzie na wyższym poziomie, a jak zapewne się domyślamy w tej branży ma to kluczowe znaczenie. W przypadku, gdy kupujemy komory do takiego mrożenia to najlepiej zwracać uwagę na ich jakość, gdyż często w dużej mierze wpływa to na funkcjonalność oraz czas zamrażania. Właśnie, dlatego idealnym wyborem będą komory szokowe wysokiej jakości na rynku.
Sprawdź tutaj: schładzanie szokowe.