Mrożenie żywności

Chłodzenie i mrożenie żywności to zdecydowanie najlepsze sposoby na zachowanie żywności w dobrym stanie przez dłuższy czas. Żywność jest zaliczana do produktów bardzo nietrwałych, a w szczególnie mięso, delikatny świeże warzywa a także mleko i wyroby mleczarskie. Tego rodzaju produkty muszą być przetrzymywane w specjalnych ustaleniach niskiej temperatury.

W sytuacji chłodzenia utrzymuje się temperaturę kilku stopni Celsjusza. Kiedy w grę wchodzi mrożenie żywności temperatura wynosi od minus 10 do dosłownie ponad minus 20 stopni Celsjusza. Właściwie każdy produkt ma konkretną temperaturę przechowywania adekwatną do swoich właściwości a także stopnia delikatności. Im delikatniejsze są wybrane produkty, tym niższej temperatury wymagają. Zwykle wszystkie nietrwałe produkty mogą być przechowywane maksymalnie przez kilka dni, a jeżeli już chcemy je przechować przez kilkanaście dni albo przez dłuższy czas, to trzeba zastosować skuteczniejsze sposoby, w tym mrożenie. Tylko ono jest w stanie sprawić, że produkt będzie cechował się odpowiednią trwałością przez wystarczająco długi czas. Znacząca większość z nas nie robi dużych zakupów dzień w dzień, jedynie preferujemy rzadsze zakupy, niemniej jednak równocześnie większe. Bacząc na na to, że produkty spożywcze można mrozić i chłodzić, większe zakupy są świetnym rozstrzygnięciem. Oczywiście potrzebujemy wtedy chłodni albo zamrażarki, które pozwolą nam takie produkty przechowywać. W ustaleniach domowych sprawa nie jest trudna, niemniej jednak gorzej sprawa wygląda w warunkach przemysłowych, kiedy ilość żywności wymagającej chłodzenia jest naprawdę duża. W takich przypadkach stosuje się specjalne komory chłodnicze i komory mroźnicze pozwalające na przechowywanie przez dłuższy czas większej ilości towarów spożywczych. Takie chłodnie i zamrażarki spełniają odpowiednie oczekiwania jakościowe i normy, dzięki czemu pozwalają na utrzymanie odpowiednich warunków i ograniczenie lub nawet całkowite wyeliminowanie strat spowodowanych psuciem się żywności. Wyłącznie odpowiednie zaprogramowanie takich urządzeń umożliwia im właściwą pracę przez długi czas. Źródło: http://chlodniemroznie.pl.